onsdag 18. februar 2015

Feil diagnose, gal medisin


«De trenger nødvendigvis ikke tro De er syk, selv om De er sengeliggende når De våkner om morgenen», påpekte den legendariske journalist, forfatter og gentleman Arne Hestenes (1920-1995).

I dag ville utsagnet utvilsomt ha ført til ramaskrik og beskyldninger om mistenkeliggjøring av ærlige slitere. For å rydde det av veien én gang for alle: Arbeidsmoralen er gjennomgående høy. De fleste som uteblir fra jobben er faktisk syke, og jeg har da heller aldri hørt noen andre påstå noe annet. Ok?

Men så er det de andre. Så let’s cut the crap folkens. På tide å snakke om skulkerne. Å late som om de ikke finnes er ikke spesielt troverdig. Det er faktisk ganske pinlig.

Med verdens beste sykelønnsordning – og avtale om inkluderende arbeidsliv som gir mulighet til åtte dager i strekk uten sykemelding – er det fri passasje til veldig ovale helger eller noen dager ekstra under elgjakta. 

Eller som læreren som måtte ta seg en egenmeldingsdag da hun hørte at mulla Krekar skulle til Kyrksæterøra. Hun gjorde det!

Jeg har til og med overhørt to som avtale at den ene skulle ta fredag, og den andre mandag. Nei, det var ikke på min arbeidsplass. Bare så det er sagt.

Og med hånden på hjertet: Hvor mange ganger har du registrert en kollega som ikke kom på jobb fordi det ble veldig sent og fuktig kvelden før? Og du vet at det er derfor, fordi du var der?

Tross årevis med tiltak ligger kommunene fortsatt langt unna målet for sykefravær, kunne NRK fortelle oss forrige uke. Hver dag er én av ti fast ansatte borte fra jobb, viser tall fra KS. Kostnadene for kommunene og fylkeskommunene utgjør om lag 12 milliarder kroner hvert år. Det er mye penger, som kunne ha vært brukt til mye annet. Og det er bare i offentlig sektor.

Det er faktisk helt… sykt.

I motsetning til i industrien, går ikke sykefraværet ned i offentlig sektor, tross alle gode intensjoner. Det letes etter alle mulige forklaringer og bortforklaringer på at Norge har det høyeste sykefraværet blant OECD-landene. Skulkerne er aldri en del av diskusjonen.

Sykelønnsordningen er under press. Så før vi mister det godet ordningen er, bør vi kanskje starte en ærligere diskusjon om hvorfor så mange er borte fra jobb. 

Diskusjonen bør begynne på toppen, hos LO-ledelsen og i fagforeningene. De bør si det rett ut: Skulkerne er ukollegiale og usolidariske, skaffer mer jobb til de som er igjen og ødelegger for alle som virkelig er syke. 

De setter hele ordningen med full lønn under sykdom i fare.

Kraftig lut må til; det er aldri populært. Men det holder ikke lenger å tro at flere milliarder til tiltak vil gi færre fraværsdager. Det har ikke virket på snart 15 år.

Det heter riktig nok at tro kan flytte fjell. Men det er utvilsomt mer effektivt med dynamitt.

"Let's cut the crap folkens. På tide å snakke om skulkerne"