tirsdag 23. februar 2016

De enøyde

«Når hatet blir feigt, går det rundt i samfunnet med maske og kaller seg rettferdighet», mente den østerrikske forfatteren Arthur Schnitzler (1862-1931).

Nå er det ryggen de viser oss; de selvoppnevnte «forsvarerne» av din og min trygghet. Et fåtall av «Odins soldater» har vist ansikt i media. Feige som de i bunn og grunn er, der de vandrer i flokk med hetten på genseren godt trukket over hodet, mens de påberoper seg edle hensikter mot en trussel som knapt finnes i våre gater.

«Odins soldater» har sitt utspring i den nordfinske byen Kemi, og er et resultat av økt innvandring og flere asylsøkere også til Finland. Gruppa ble grunnlagt av den selvutnevnte nasjonalsosialisten Mika Ranta, som mener muslimske innvandrere er årsaken til en påstått økning i kriminalitet. «Soldatene» bærer plakater med budskap om at «innvandrere ikke velkomne», skriver Reuters. «Uniformen» er svarte hettegensere. Motivet på ryggen er vikinghjelm og her til lands: det norske flagg.

Borgervernet har spredt seg i rekordfart, og flere byer i Norge har fått sine selvutnevnte «soldater», også Bodø. I Norge er Ronny Alte gruppas talsmann.  Alte er tidligere leder for den antiislamske gruppa Norwegian Defence League (NDL), og har også uttalt seg som talsmann for islamfiendtlige Pegida.

Selv om talsmenn i Norge forsøker å tone ned innvandrerfiendtligheten, og sier de vil hjelpe absolutt alle som havner i trøbbel, er uniformeringen alene nok til å skremme Fanden på flat mark. I alle fall meg. Møter jeg denne gjengen en sen kveldstime i Bodøs gater, ville jeg ikke på noen måte føle meg trygg. Forsøket på å sette glorie på eget hode er omtrent som når Hells Angels arrangerer åpen familiedag i hovedkvarteret, for å vise hvor snille og barnevennlige de er.

Uniformeringen alene er en provokasjon; og langt fra bare på innvandrere.

Det er ikke forbudt å gå i byens gater. Heller ikke å gi uttrykk for politiske holdninger. Borgervern er imidlertid forbudt. Derfor er det oppsiktsvekkende - og mer skremmende enn muligheten for å bli utsatt for noe kriminelt - å høre Fremskrittspartiets medlem i justiskomiteen, Jan Arild Ellingsen, uttale i Politisk kvarter at «Odins soldater» fortjener honnør.

Frp har altså justisministeren. Det er hans ansvar å sørge for lov og orden, og regjeringens ansvar å sørge for at politiet har nok ressurser.
  
Det vil være feil å påstå at alle som støtter «Odins soldater» er kriminelle nynazister, eller har sympatier i den retning. Like galt vil det være å late som selvjustisgruppen bare er pliktoppfyllende borgere som ofrer nattesøvnen for å gjøre jobben politiet er satt til å gjøre, men ikke gjør.  Å lukke øynene for hele grunnlaget for borgervernet – holdninger om at asylsøkere utgjør en fare for folk flest – er det farligste av alt.  

Den viktigste guden i norrøn mytologi – Odin - er ironisk nok enøyd. Det er nok derfor «soldatene» og sympatisørene ikke ser hvor galt dette bærer av sted.

"Uniformeringen alene er en provokasjon; og langt fra bare på innvandrere".