fredag 2. oktober 2015

Våpendragerne

«Fascinasjonen ved skyting som sport, avhenger av hvilken side av geværet du er på», mente den britiske forfatteren P.G. Wodehouse (1881-1975).

Opplagt. Men det er voldsomt så indignert enkelte blir hvis noen forsøker å innskrenke deres rett til å eie både ett og tre skytevåpen. De hopper ned i skyttergraven, trekker fra hofta og fyrer løs mot alt som rører seg – ikke bokstavelig heldigvis – hvis noen forsøker å si at det kanskje ikke så lurt. Og de har sine våpendragere.

Midt under debatten om permanent bevæpning av politiet inntreffer det to hendelser som begge blir brukt av dem som er imot at politiet skal bære våpen. Ingen av hendelsene er relevante, fordi politiet uansett ville ha vært bevæpnet i nettopp disse oppdragene. Det er en grunn til at politiet i Hedmark brukte skuddsikre vester.

Mannen som lørdag skjøt en politimann i Hedmark, og selv tragisk nok ble drept da politiet skjøt tilbake, hadde flere våpen registrert på sitt navn. Han var passivt medlem i en lokal skytterklubb. Det pussige er at når bevæpning diskuteres, så er det ingen av de argeste motstanderne som nevner med ett ord at Norge flyter over av våpen. Mange nok til å bevæpne en middels stor hær.

I nær sagt hvert eneste kott – og på annet hvert loft eller i garderobeskapet – befinner det seg et gevær eller en pistol. Bare de seriøse jegerne og skytterne har investert i låsbare våpenskap.

Muligheten for potensielt skarpe situasjoner, skjebnesvangre handlinger i affekt eller rus, og ulykker med døden til følge er store. Hvem som helst kan ta ladegrep. Å overse dette faktumet, er skivebom.

Av rundt 1,2 millioner registrerte våpen er rundt 70.000 på avveie. 1200 bare her i fylket, ifølge NRK Nordland. Dette er våpen som er skaffet til veie på lovlig vis, men som er ute av kontroll etter dødsfall og arv, for eksempel. Våpenamnesti har ikke gitt tilstrekkelig effekt.

I tillegg er det den enklest sak av veden å skaffe seg et våpen, om noen skulle ha behov for det. Det er ikke mange dagene siden noen rett og slett la ut en melding på sosiale medier om at vedkommende ønsker å kjøpe en pistol. Kanskje var det et samleobjekt. Kanskje ikke.

Tusenvis av nordmenn er jegere, og like mange er seriøse skyttere. Det er ikke uten grunn at skiskyting er Norges nasjonalsport. Men også Norges Skytterforbund er bekymret for alle våpnene som er på avveie. Helt siden 2011 har forbundet ventet på en ny våpenlov. Der er det forslag til tiltak som ville ha gitt bedre kontroll. Den skulle legges fram for Stortinget i vår. Så har ikke skjedd.

Justisministeren var rask til å foreslå generell bevæpning av politiet, da trusselbildet ble skjerpet, og er motstandernes skyteskive av den grunn. I denne saken har han ikke vært like kjapp på avtrekkeren.

"Norge flyter over av våpen, mange nok til å bevæpne en middels stor hær"