fredag 12. juli 2013

Flasketuten peker på...


Vi er inne i årstiden da nordmenn drikker mest alkohol, bare jula kan konkurrere i konsum. Det skal grilles, og det skal drikkes grillvin eller sommerøl. På godværsdager er uterestaurantene bokstavelig talt fulle; i alle betydninger av ordet. Det hører liksom med.
Ferien i Syden med lett tilgang på billig alkohol, eller dårlig vær på hytta med vinkartongen innen rekkevidde (den er jo så lett å frakte med seg til fjells eller i båten, ikke sant?) bidrar til et samlet inntak av alkohol som kan få Blå Kors til å se rødt.
Nesten daglig sørger mediene for å fortelle oss hvor sunt rødvin er. Og det er – sant nok – vitenskapelig dokumentert at rødvin i beskjedne mengder minsker faren for hjerte- og karsykdommer.
Utallige varianter av alkoholens velsignelser blir servert oss. Bare i løpet av en uke mottok jeg personlig to oppfordringer for en tid tilbake: Den ene er gladmeldingen om at økologisk rødvin nå er å få kjøpt, og at jeg derfor kan bidra til et bedre miljø.
Den andre tilfløt redaksjonen: Et stoff som finnes naturlig i rødvin, forsinker aldringsprosessen. På mus, vel å merke.
Et aldri så lite søk på nettet lærer oss at rødvin styrker helsen, reduserer risikoen for leddgikt, gir bedre hukommelse (spesielt hos kvinner) samt altså at vi kan se yngre ut og leve lenger. Bare for å nevne noe.
Da er det ikke så rart at nordmenn drikker stadig mer. Ikke minst når leger under fullt navn påstår at det er sunnere å drikke to glass rødvin om dagen enn å spise fem frukter eller grønnsaker!
Det har åpenbart vinprodusentene tjent på: Siden 1996 er vinsalget omtrent doblet. I 2010 ble det solgt 63,4 millioner liter – tidenes høyeste vinsalg i Norge.
Hvis det bare var vinsalget, var det kanskje ikke så farlig. Det bekymringsfulle er at samtidig som folk legger seg til et mer søreuropeisk drikkemønster, har de beholdt den tradisjonelle norske helgefylla.
Noen tviholder på glasset, og påstår at økt alkoholkonsum ikke har negative sider. Det trenges det minst to glass rødvin for å svelge. Skadene er like godt dokumentert som rødvinens positive helsevirkninger.
Tallenes tørre tale kan gi noen hver en skikkelig blåmandag: Redusert arbeidskapasitet, sykefravær og helseutgifter på grunn av alkoholmisbruk koster det norske samfunnet mer enn 18 milliarder kroner i året, viste den første kartleggingen her i landet av de samfunnsøkonomiske kostnadene knyttet til alkoholbruk. Trygdeutgifter på grunn av alkoholmisbruk er ikke medregnet.
Det er på ingen måte meningen å frata noen gleden ved et glass rødvin, eller sommerfølelsen en iskald utepils gir.
Men fortsetter rosemalingen av alkoholens positive sider – uten motvekt av saklig informasjon om konsekvensene – vil trolig følgende gravskrift bli mer vanlig enn mediene, politikerne og eliten i det norske samfunn liker å tenke på: Her hviler alkoholikeren med de fine blodårene ...

"Her hviler alkoholikeren med de fine blodårene"