onsdag 3. april 2013

Flau bris i et ølglass

Det er nok en gang demonstrert. I ei hel uke har landets viktigste nyhetsredaksjoner brukt tid og plass på et rykte om hva en trønder skal ha sagt på nachspiel.
At ryktet ble ettertrykkelig og utvetydig avkreftet allerede mandag av en som faktisk var til stede ved bordet på utestedet Lorry, affiserer ikke.
En latterlig «rekonstruksjon» med bilder av aktuelle personer plassert på bordets nå flekkfrie duk, selvhøytidelige kommentatorer som oppfører seg som om det er regjeringskrise og statskupp samtidig – og offentliggjøring av sms-er som egentlig ikke sier noe spesielt kritikkverdig – har jaget næringsministeren fra tv-studio til tv-studio.
Og gitt Telenors mektige styreleder en gyllen anledning til å si offentlig at han skal ha seg frabedt at næringsministeren faktisk mener noe om næringspolitikk.
Ja, egentlig bør vel ikke politikere mene noe om politikk i det hele tatt? Det er kanskje greiest?
At trønderen i egenskap av næringsminister representerer Telenors hovedaksjonær er kanskje også en bagatell i denne sammenhengen?
For mens et aktiv eierskap anses som en styrke i det private næringsliv, skal styreledere og direktører i statseide milliardselskap ha seg frabedt at eieren bryr seg.
Midt oppi alt dette er selve saken – at TV2 er solgt ut av landet – helt forsvunnet.
Og det er jo ikke så rart. Hvis det er noe journalister - og spesielt kommentatorer - i oslogryta demonstrerer gang på gang, så er det at de aldri løfter blikket så høyt at de risikerer å snuble på veien mellom Stortinget og Lorry, og videre til Marienlyst eller TV2-studioet på Karl Johan.
Så hvordan skal de da klare å se helt til Danmark; ekstremt nærsynte som de er?
Rett før jul besøkte den politiske filosofen Phillip Blond Norge. Blond er den intellektuelle drivkraften bak det politiske programmet til Storbritannias statsminister. Ett poeng i hans budskap til en lydhør forsamling var at problemet med Norge er at det ikke er noen problemer.
Det er mye sant i det. Vi krangler om ingenting, og bagateller blåses opp og helt ut av alle proporsjoner.
Så når det verken er regjeringskrise eller statskupp i emning – og ingen i Frp har blamert seg i løpet av de siste to ukene – må jo kommentatorene og journalistene forsvare den gode lønna si med å stå i tv-ruta og si at egentlig vet vi ikke hva vi skal si, for vi var ikke der, og vi vet ikke hva som ble sagt, men vi må jo si noe likevel.
Sånn har de vasset rundt i dovent øl ei hel uke. Uten å skjønne en promille av hva som foregår i resten av landet.

"Vasser rundt i dovent øl uten å skjønne en promille av hva som foregår".