torsdag 8. juni 2017

Smittsom galskap

Andelen barn som vaksineres synker, og meslinger er igjen
blitt et problem i hele Europa.
«Det heter den sunne fornuft fordi den ikke smitter», mente den tyske forfatteren Otto Ludwig (1813-1865).

Han har rett – og dette må gjentas, fordi det fortsatt finnes lukkede grupper i sosiale medier der foreldre søker etter «smitteringer». De ønsker å påføre sine barn sykdommer som meslinger, røde hunder og vannkopper. Resultatet av vaksinemotstandernes egoistiske innsats for å holde liv i potensielt dødelige barnesykdommer ser vi nå – også i Norge.


Foreldre som unnlater å vaksinere – og som selv kanskje er vaksinert på alle bauger og kanter - skjønner ikke hva de leker med. På verdensbasis regner Verdens helseorganisasjon (WHO) med at meslinger årlig forårsaker rundt 115.000 dødsfall, 35 døde bare i 2017. WHO hadde håpet å utrydde sykdommen for godt innen 2015. Nå blomstrer den i Europa i et så stort omfang at Folkehelseinstituttet har advart mot å ta uvaksinerte barn med på ferie til en rekke land. Over 20.000 ble smittet i Europa i fjor.
Advarselen hjalp ikke. Nå ligger to barn og én voksen på sykehus; smittet av meslinger i utlandet.

Tilbudet om vaksine er frivillig i Norge. Anført av kjendisbloggere og filmstjerner som er erklærte vaksinemotstandere synker andelen barn som vaksineres. En av dem som har forsvart at barn påføres meslinger, er homøopat Gro Lystad. Hun viser til den kjente antroposofen og pedagogen Rudolf Steiner: Meslinger er nemlig, ifølge Rudolf Steiner, en «transformerende sykdom som gjør at du vokser som menneske. Dette blir vi fratatt ved vaksinasjon». Stikk den!
Transformerende sykdom som gjør at du vokser som menneske? Pølsevev og lirumlarum. Smitteringer, kaller de det. Smittsom galskap kaller jeg det.

Det er sunt med skepsis, også mot vaksiner. Etter at bivirkningene etter massevaksineringen under svineinfluensaen i 2009 ble kjent - minst 76 fikk narkolepsi - er det lurt å tenke seg om. Vaksinene som brukes mot barnesykdommer er vel utprøvd, i motsetning til vaksinen mot svineinfluensa. Bivirkningene er små; om noen.


Frankrike ble sist sommer det niende landet i Europa der vaksine mot meslinger er påbudt. I enkelte land straffes foreldre økonomisk hvis de lar være å vaksinere, i andre land nektes ungene å begynne på skolen hvis vaksinekortet ikke er i orden. Et påbud bør komme i Norge også. Foreldre skal ikke få lov til å spille russisk rulett med helsa til egne og andres unger.
Når vi tenker hvor mange millioner barn som er reddet fra mulige følgesykdommer og den sikre død på grunn av vaksinering, er det direkte tragisk at en gjeng alternative egoister setter barns liv i fare. Mange tiår med kamp for å utrydde potensielt farlige barnesykdommer saboteres.

Kan noen forestille seg hvordan verden hadde sett ut uten poliovaksinen?