torsdag 28. januar 2021

Snusfornuftig kritikk

Det er regjeringen som kan takkes for at snus
er blitt billigere.                                                
«Snusfornuften er noe av det verste og norskeste jeg vet», mener forfatter Tove Nilsen. På nettopp det, er nordmenn god.

I budsjettforliket i fjor ble det enighet om avgiftskutt på 25 prosent på både alkohol, snus, sjokolade og brus. Hensikten var å demme opp for grensehandelen i Sverige, der nettopp de nevnte varene er adskillige kroner billigere enn i Norge. Nå har priskutt på blant annet snus startet den reneste priskrig blant de store dagligvarekjedene, noe som får både Kreftforeningen og helseministeren til å reagere.

At en boks snus nå kan kjøpes 15 kroner billigere, er en nedgang større enn avgiftskuttene skulle tilsi. Kreftforeningen påpeker at rimeligere snus kan få flere unge til å snuse, og dessuten øke forbruket til unge mennesker. Avgiftskutt på snus er dårlig medisin for å bukt med grensehandelen påpeker Kreftforeningen, som heller vil ha kutt i kvotene for grensehandelen. De vil være å ta folkehelsen på alvor.

Det er ikke det minste rart at Kreftforeningen reagerer, ettersom ett av tre krefttilfeller kan forebygges, og at pris påvirker vanene våre. Kreft knyttes i mange tilfeller til livsstil og usunne vaner. Økt forbruk av alkohol, tobakk og altså snus, er ikke bra for folkehelsen. Noe også flere undersøkelsen gjennomført av Folkehelseinstituttet (FHI) viser. Det er sannsynlig at også snus øker risikoen for visse typer av kreft. Det er derfor Kreftforeningens jobb å påpeke konsekvensene ved avgiftskutt.

Verre er det å svelge helseminister Bent Høies reaksjoner på priskuttene. I et intervju med P4 uttaler Høie at han er redd for at det gjør at flere snuser mer, og at noen kan bli forledet til å begynne å snuse. Han mener at de som snuser ikke sparer noen penger på sikt, og at han er sterk motstander av en priskrig. Begynner noen først å snuse kommer til å bruke «sinnsykt mye penger» resten av livet på et helt unødvendig produkt», ifølge en, eh, ja: en snusfornuftig helseminister.

Vel nok var det et kompromiss med Frp som ga avgiftskutt. Men det var altså regjeringen der Høie er helseminister som gikk med på dette kompromisset. Også regjeringen måtte ha skjønt at avgiftskutt ville føre til priskrig også på disse varene, som så mange andre varer de store kjedene kniver om å selge billigst. Heller ikke Høie kan ha unngått å få med seg at billigere snus og alkohol kan føre til mer forbruk. Så hva med å ta ansvar for egen politikk, i stedet for å kritisere dem som gjennomfører politikken?

Å tro at billigere varer ikke får noen konsekvenser – også negative – er omtrent like naivt som å tro at det å stenge alle Vinmonopolets utsalg i Oslo ikke ville få folk til å stille seg i kø i Bærum. Skulle liksom dagligvarebransjen overse avgiftskuttene, og ikke senke prisene?

Bare Fremskrittspartiets leder Siv Jensen blåser av bekymringene for folkehelsen. Snus hjelper folk til å slutte å røyke, og ingen dør av snusing. Hun er godt fornøyd med priskuttene, og påpeker helt riktig at avgiftskutt skal komme forbrukerne til gode.

Helt som forventet fra partilederen som, mens hun satt i regjering, også ga nordmenn mulighet til å kjøpe lakrispiper.