torsdag 19. mars 2020

Virus på pengenerven

Pandemien har enorme konsekvenser, og børsene raser verden
over. Å betale utbytte, for senere kanskje å be 
om hjelp fra staten, er det motsatte av å vise samfunnsansvar.

«Når regjeringen trekker gullkortet, må næringslivet gi faen i utbyttefesten», er det klare meldingen fra leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum. Det er som jeg skulle sagt det selv.

I de ekstraordinære tidene vi har nå, er det godt å se at regjeringen stiller opp for alle som rammes av karantene og permitteringer. Krisepakker til næringsliv, kultur og arbeidstakere for ufattelig store beløp vil bøte på skadene av pandemien, i alle fall inntil videre. Hvor stor regningen blir til slutt, er det ingen som vet. Verken i kroner og øre, eller i menneskelige kostnader.

Mens folk bekymrer seg for om de i det hele tatt har en jobb å gå til når unntakstilstanden er over, kommer nyhetene om konsern som planlegger utbyttefest. Midt under koronakrisen punger Telenor ut 12,4 milliarder kroner til aksjonærene. Det begrunnes med at telecom-bransjen ikke er blant de bransjene som er hardest rammet av krisen. Og hva skyldes det? Nettopp: Koronakrisen, som tvinger folk til hjemmekontor og unger med fjernundervisning. Klart telecom-bransjen har gode tider også nå. Hvor mange har vært nødt til å oppgradere bredbåndet, eller kjøpe dyrere mobilabonnement for å ha nødvendig kontakt med omverdenen?

Og mens Røkke-eide Aker fortsatt planlegger utbytte på 1,7 milliarder, skriver en av direktørene i konsernet brev til NHO om at «norsk næringsliv er i krise», og staten må hjelpe; hvor umusikalsk er det mulig å være? Styrets planer om utbytte kan riktig nok stanses på generalforsamlingen i april. At ikke styret allerede nå revurderer anbefalingen om utbytte, og holder pengene i konsernet for å møte de vanskelige tidene som selvsagt også Aker opplever, sier noe om at lojalitet til aksjonærene er større enn lojaliteten til de 6000 ansatte i Aker Solutions, som allerede har fått varsel om mulige permitteringer.

Det er noen som skjønner tegningen, og som viser samfunnsansvar. Flere store og små børsnoterte selskap har avlyst utbyttefesten, eller vurderer å droppe å betale utbytte, for å ha mest mulig penger på bok til å møte det som måtte komme. Altså sånn som vanlige folk tenker i disse dager. Og på samme måte som vanlige lønnsmottakere må forberede seg på at årets lønnsoppgjør kommer til å bli tilnærmet null - når det en gang kommer - og at det blir mindre å leve av når statens garantier for full lønn under permittering ikke gjelder lenger, må også investorer finne seg i at det er unntakstilstand.

Heldigvis er det flertall på Stortinget for å nekte statlig krisehjelp til bedrifter som betaler utbytte og bonuser. Fellesskapets penger skal ikke brukes til å sponse sjefer med skyhøye lønninger og aksjonærer som i tidligere år har tjent godt på aksjene de har invester i.

Så vil sikker noen hevde at utbytte er basert på resultatet i 2019, og da gjorde selskapet det godt. Til det er det bare én ting å si: I 2019 var verden i vater. Nå er vi i 2020, og verden kommer ikke til å bli den samme igjen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar