fredag 20. juli 2018

Den største turistfella av alle

Hvor mange fastboende lofotinger eier egentlig de beste
rorbuene i Henningsvær?
«Turister er mennesker som bare blar i et fremmed land», mente den sveitsiske journalisten Guido Baumann (1926-1992). Det er presist beskrevet. For mange turister er et besøk i Norge et par timer på land i Bodø, et gløtt på naturen sett fra Hurtigruta, noe å dele i sosiale medier: Der har vi vært. Der var det vakkert.

Det satses på turisme, ikke minst i Nord-Norge. Nær sagt hver enste lille vik skal ha sitt eget rorbuanlegg, i byene skyter hotellene i været, nordlys og mørketid skal berge vintersesongen, sommersesonger går av seg selv, gårdsturisme skal redde Bygde-Norge og turistfiske skal holde kysten i live. Større og flere cruiseskip er målet. Det er ei vekstnæring. Og antallet turister øker.
Det er vel og bra; vi deler gjerne alt det flotte Norge har å by på. Men de mest populære turistmålene, som Lofoten, har problemer med en stadig voksende turiststrøm. Andre turistmål med en sverm av besøkende i løpet av få timer eller uker i sommersesongen, merker det samme. Både natur og lokalsamfunn slites ned. Infrastrukturen er mangelfull, eller helt fraværende. Over 280.000 turister besøkte Lofoten i 2016, ifølge SSB. Fastboende føler seg nærmest som gjester i egen hage, når flokker med tyskere, japanere, amerikanere og stadig flere kinesere toger forbi, før de igjen skal videre til nye reisemål, og nye opplevelser. 

Det er ikke bare i Norge at turistene kan være en utfordring. I land lenger sør – som tusenvis av nordmenn reiser til hvert år – har de fastboende fått nok. For 10 til 20 år siden ble turisme for mange land sett på som veien ut av fattigdom, siden turisme genererer inntekter. Men nå går aktivister på den spanske ferieøya Mallorca til protestaksjon mot masseturisme. På flyplassen blir turistene møtte med plakater med teksten «turisme dreper Mallorca». Tidligere denne sommeren var det også protestaksjoner på Ibiza og i Barcelona. Lokale myndigheter på Balearene har prøvd å ta grep ved å innføre turistskatter, og i april annonserte de et forbud mot korttidsleie av leiligheter i Palma. Lokalbefolkningen skvises ut.
Førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger og turismeforsker, Åsa Grahn, sier at masseturisme fører til et overforbruk av lokale ressurser. For ikke bare naturressursene forvitrer, men også kulturen ødelegges av flommen av turister. Hun tenker først og fremst på Spania: - En ting jeg synes er vanvittig tragisk, er at europeere og skandinaver kjøper opp boliger i byene, og setter sitt eget preg på det. I tillegg tar dagligvareforretningene inn masse utenlandske produkter, for å blidgjøre turistene, sier Grahn.  

Vi er ikke der. Ikke ennå. Skjønt; hvor mange av de beste rorbuene i Henningsvær eies egentlig av bofaste lofotinger? I iveren etter vekst er faren der for at også de mest populære norske reisemålene snubler inn i den største turistfella av dem alle: for mange turister 



 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar