torsdag 26. april 2018

Jenter som knekker koden

Flere jenter knekker datakodene, og det er bra. Det er nemlig    
altfor viktig til at det kan overlates til gutter og menn alene.
«Vær grei mot nerder. Sjansen er stor for at du vil ende opp med å jobbe for en», ifølge Bill Gates, grunnleggeren av Microsoft Corporation. Han kunne ha lagt til: Sjansen for at nerden er en mann, er svært stor.

27. april er FNs internasjonale dag for jenter og IKT, altså for informasjons- og kommunikasjonsteknologi. Er du jente, og litt sånn som meg, steiler du allerede nå. Du bruker teknologien hver eneste dag. Du vet hvilke taster du skal trykke på, og det skal funke hver gang. Alt annet er uinteressant.

Det var den internasjonale telekommunikasjonsunionen i FN (ITU) som opprettet dagen i 2011, og målet er å oppmuntre jenter og unge kvinner til å vurdere studier og karriere innen IKT-fag. I løpet av årene er flere tusen jenter i mange land introdusert for det mystiske ordet «koding», blant annet gjennom ulike nettverk som nettopp har som mål å få flere jenter interessert i hvordan en pc eller robot fungerer, og kan styres. Og stadig flere jenter skjønner at IKT ikke bare er for gutter i hettegensere, som fra foreldrenes kjellerstue hacker seg inn i dataprogrammer der de slett ikke skal være.
Det er en grunn til at jenter og IKT settes på dagsordenen. Kun 20 prosent av ansatte i IT-bransjen i OECD-land er kvinner, ifølge en rapport fra ITU, som ble publisert i 2012. Selv om rapporten er noen år gammel, har ikke tallene endret seg vesentlig. Kvinner er overrepresentert i lavere stillinger.

Det er ingen grunn til at dette er en arena jenter skal overlate til guttene. Det kjønnsdelte arbeidsmarkedet i Norge er en av arbeidslivets store utfordringer. Det digitale skiftet krever at flere får IT-kompetanse, og dette skiftet skal også jenter være med på. Ellers blir jentene akterutseilt.
Derfor er det flott at enkel programmering er blitt valgfag i ungdomsskolen. Skolene i Bodøsjøen og Rønvik er med i pilotprosjektet, som gjennomføres i 50 kommuner, og som startet i 2016. Det gjør at flere jenter oppdager at de kan fordype seg i dataspråkene Erlang eller Ferite i stedet for de mer tradisjonelle «jentefagene» engelsk eller fransk.

Det vises også på Samordna opptak at flere jenter vil lære å knekke koden. Andelen kvinner som har søkt IKT-fag øker, fra 16 til 24 prosent på fem år. – Du får så mange muligheter, og du har like mye rett til å være her som gutta, sier Dasha Krivonos, som studerer anvendt datateknologi på andre året, til digi.no.
Vi er allerede godt inne i det digitale skiftet. Og teknologi kommer til å løse noen av de største utfordringene vi er i nå, fra miljøvern til helse, påpekes det fra IT-hold. En så viktigdel av samfunnsutviklingen kan ikke overlates til gutter og menn alene.

Derfor er det flott, og helt nødvendig, at stadig flere jenter kan pynte seg med tittelen «datanerd». Hvilket smykke!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar