søndag 9. april 2017

Spill for galleriet

Mer pengespill, mer demokrati,liksom...?
«Den som ikke kan ri to hester samtidig, bør ikke søke seg til sirkus – eller til politikken», mente den britiske politikeren James Callaghan (1912-2005). Som kjent kommer den som rir to hester før eller siden til å forskreve seg.

I 2007 ble det forbudt med spilleautomater i Norge. Det var Stoltenberg-regjeringen, med daværende kulturminister Trond Giske i spissen, som innførte forbudet. Hensikten var å hindre at folk spiller seg fra gård og grunn. Forbudet fikk merkbare konsekvenser for idrettslag og veldedige foreninger, som hadde store deler av sin inntekt nettopp fra pengespill.
Men det ble unntak fra forbudet; og ikke uten grunn. Politiske partier tjener nemlig fortsatt store penger på bingo. Bingoautomatene skal liksom være «snillere» enn andre pengespillautomater, ble det sagt den gang. Hvilket er det reneste tøv.  Unntaket fra forbudet ble sågar forsøkt forklart med at bingoautomatene fremmer demokratiet, fordi partilagene får penger til å drive mer valgkamp.  

Det må være det desidert dårligste forsøket på bortforklaring hørt på lenge. En bortforklaring man må være politiker for å forstå. Mer pengespill, mer demokrati, liksom?
Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet, Venstre og Senterpartiet tjener store penger på spilleautomater, viser en gjennomgang Filter Nyheter nylig har gjort. Tall fra Lotteritilsynet viser at partiene til sammen har fått inn 18 millioner kroner i løpet av de siste tre årene. Frp og Ap er spillekongene i det norske, politiske landskapet. Men også Venstre og Senterpartiet har en betydelig andel av sine inntekter fra bingohallene. Frp troner øverst på lista, med over 6,9 millioner kroner. Arbeiderpartiet har mottatt over 5,8 millioner. Inntektene er fordelt på partiets lokallag, som har separate avtaler med såkalte bingoentreprenører.

SV, Rødt og KrF har prisverdig takket nei til inntekter fra pengespill.
Det blir stadig flere spilleavhengige, ifølge Blå Kors. Tidligere utgjorde de spilleavhengige 30 prosent av totalen. Nå nærmer tallet seg 50 prosent ved Blå Kors Poliklinikk Oslo. Det er ikke bingoen til de politiske partiene som er hovedårsaken til den sterke økningen, det skal sies. Utenlandske nettspill som poker og kasino frister mange over evne. Millioner spilles bort.

Sammenlignet med det er pengespill under overoppsyn av Lotteritilsynet langt å foretrekke. Likevel er det direkte umoralsk at politiske partier tjener penger på andres mulige elendighet; uansett om det er lovlig. At en viss del av omsetningen går til veldedige organisasjoner, er avlat. Politisk bekymringen over økt spilleavhengighet kan ikke oppfattes som annet enn spill for galleriet, så lenge partiene selv tjener penger på spillegalskap.
Venstresiden har mer enn én gang kritisert at høyresiden tar imot pengestøtte fra «rike onkler».  Heller en rik onkel som har råd til å betale, enn penger fra folk som ikke har noen å tape.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar