torsdag 17. desember 2015

Lokalkoloritten

«Intet er så forhenværende som en forhenværende statsråd», ifølge Gunnar Berge (Ap).  Han vet hva han snakker om, siden han har vært både kommunalminister og finansminister.

Det er en velkjent øvelse å telle antall statsråder og statssekretærer hver gang en ny regjering presenteres. Denne uka har ikke vært noe unntak. Avisa Nordlys har telt hvor mange som kommer fra Troms og Finnmark, og på lederplass filleristes politikerne fra Høyre og Frp, som ikke har klart å dyrke fram statsrådsemner. Det selv om Elisabeth Aspaker (H) fortsatt er statsråd; men hun regnes kanskje ikke?

Viktigheten av å ha en statsråd fra eget fylke når det skal forhandles om statsbudsjettet, kan ikke overvurderes. Derfor strekker noen seg langt – kanskje for langt – for å knytte et lokalt navn til en statsrådtaburett. Så også Avisa Nordland, som stolt kunne fortelle at en bodøværing har fått plass ved kongens bord. Det er Vidar Helgesen (47), som går fra å være EU-minister til å bli klima- og miljøminister.

Akkurat denne mannen hadde knapt noen bodøværinger hørt om før han markere seg kraftig fra Stortingets talestol. Han ble spurt om han i det hele tatt hadde vært i Nord-Norge, slo om på dialekt og svarte følgende: - President, æ ha ikke bare vært i Nord-Norge, æ e fødd i Nord-Norge. Æ e bodøværing.

Da ble han liksom en av oss, men er han egentlig det? Helgesen var bare fire og et halvt år da familien flyttet sørover, og selv om han har slektninger så det holder rundt omkring Bodø har han altså ikke bodd her siden da. I det daglige er det ingenting som avslører opphavet, språket er sobert østlandsk, og «Driving home for Christmas» betyr neppe Bodø.

Helgesen og AN har likevel sine ord i behold. I Bodø er det nemlig sånn at kun folk som er født her kan regne seg som ekte bodøværinger. Det er ikke mange. Til gjengjeld holder de få, «ekte» bodøværingene standhaftig fast på definisjonen. Å ha bodd i byen i 60 år er ikke godt nok.

Hvor sterkt fødestedet står for mange - også utflytterne - vises godt i sosiale medier. På Facebook er det egne sider for et utall bygder og byer, som «Gamle Bodø», der det legges ut bilder og mimres om hvordan det var i gamle dager. Og rett som det er dukker det opp innlegg av typen «Du vet du er ekte nordlending når…».

Grupper av denne typen kan ses som et uttrykk for den norske væremåten, der stedet en kommer fra inngår som et vesentlig element, mener førsteamanuensis ved NTNU, Berit Skog. Hun forsker på sosiale medier, og påpeker i en artikkel at hjemstedsgruppenes popularitet underbygger personens identitet og tilhørighet til et sted. De avspeiler også vår tids geografisk mobilitet:

Har du ikke noe sted å komme tilbake til, vet du heller ikke hvor du kommer fra.

"Driving home for Christmas betyr neppe Bodø"



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar