fredag 28. august 2015

Rosa renessanse

«Det blir nok noen år før vi får se rosa røyk stige opp fra pipene i Vatikanet», har artisten Ingrid Bjørnov påpekt. Hun har nok rett. I stedet farges verden rundt oss rosa; selv oppriktige likestillingsforkjempere ser verden gjennom rosa briller.

Og det er ganske merkelig, egentlig. For det er i første rekke oppegående kvinner, gjerne uttalte feminister, som er kritiske til at ungene fra de er nyfødte faregedefineres etter kjønn: jenter får rosa klær, guttene blå. Det fortsetter gjennom oppveksten, gjennomført. I butikkene er alternativet til rosa eller blått stort sett hvitt eller grått.

Men så, et sted underveis, tar kvinnene på seg de rosa brillene, og glemt er all høylytt kritikk om konvensjonell tenkning og kjønnsrollemønster. Mandag holdes det et kurs på UiN med tittelen «Rosa kompetanse».  Der er KUN - senter for kunnskap og likestilling, som arrangerer kurs i rosa kompetanse, et undervisningsopplegg utviklet av Landsforeningen for lesbiske og homofile (LLH). Det handler bl.a. om kjønn og identitet.

Vel nok liker mange homser fargen, og «pink» brukes i ulike sammenhenger, men er kjønn og identitet rosa...?

KUN og LLH er ikke alene om å møte seg selv i døra, for ikke å si snuble hodestups ned i fargepaletten. I desember skal seminaret «Kvinner i tiden» for første gang holdes i Bodø. Det er, ifølge arrangøren, Norges mest besøkte kvinnekonferanse. For kr 3495,00 for et sju timers dagsseminar kan du «la deg inspirere til økt arbeidsglede og samarbeid gjennom gnistrende innlegg, sterke historier og ord til ettertanke».

Mange dyktige og sterke kvinner skal fortelle sine historier, ingen tvil om det. Det er bare å se på den sjokkrosa plakaten.

Byjentan, et lokalt initiativ her i Bodø, inviterer til tidenes jentehelg i oktober. Det kan selvsagt være tilfeldig når tre av damene som intervjues i Bodø NU er fotografert mot en bakgrunn av to nyanser av nettopp: rosa.

I rokokkotiden, på 1700-tallet, var sterke farger som rosa ansett som en potent farge som også ble båret av mange menn. Også fra 1920 til 1940-tallet ble rosa regnet som en utpreget maskulin farge fordi den kom fra den sterke rødfargen, kan Wikipedia fortelle. Lyseblått ble regnet som mer passende for jenter.

Men det er altså mange tiår siden denne betydningen forsvant. Og vi kan saktens fundere på hvorfor sterke, oppegående og dyktige damer med viktige budskap presenteres med en farge som signaliserer noe uskyldig, småpikeaktig, sukkertøysøtt, barnslig og umodent. De færreste av dem kler rosa.

Fargen passer imidlertid perfekt til, nettopp: rosabloggerne.


"Pink brukes i mange sammenhenger, men er kjønn og identitet rosa..?"

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar