torsdag 5. juni 2014

Et skikkelig mageplask

«Vi skal fylle opp bassengene». Ordene kom fra Jens Stoltenberg før valget i 2005. I løpet av de neste fire årene stengte hver tiende kommune ett eller flere svømmebasseng. Nå vil formannskapet i Fauske legge ned Sulisbadet.

Noe har likevel skjedd: Fra 2006 og fram til 2013 ble det registrert 100 gjenåpnede anlegg, mens det er åpnet 23 nye svømmeanlegg. Blant dem Fauskebadet. Likevel bare en dråpe i havet, tydeligvis.

For nå er vi der igjen. Sesongen for drukningsulykker er innledet, og nok en gang en nordmenns manglende evne til å holde hodet over vann, tema.  

Etter flere alvorlige badeulykker de siste dagene, hvor to personer har mistet livet, mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) at svømmeundervisningen ved landets skoler er for dårlig. En ny tilsynsrapport tyder på at mange skoler ikke har nok kompetanse, og de mangler personale. Noen skoler nedprioriterer dette, og noen kommuner nedprioriterer faget, påpeker statsråden.

Utspillet kommer – typisk nok – etter ei godværshelg med flere badeulykker. Da bobler bekymringen til overflaten.

– Dette er noe vi har diskutert i altfor mange år og noe vi diskuterer hver eneste sommer. Jeg synes vi burde klare å bygge opp svømmeundervisningen vår systematisk og årlig, sier Røe Isaksen.

Statsråden skal fredag møte Norges Svømmeforbundet for å diskutere hvordan barn kan bli tryggere i vannet.

Rekruttering til svømmesporten er ikke det viktigste. Det skremmende er at vi bor i et land med en veldig lang kyst – og med en befolkning som har en ustyrlig trang til å hoppe i havet eller nærmeste basseng så snart sola viser seg – uten at de kan svømme skikkelig. For ikke å snakke om alle de som bare plumper uti, ufrivillig.

Ja, selv mange som er fiskere av yrke vet ikke hvordan de skal holde seg flytende hvis de havner på dypt vann.

Bare halvparten av alle landets tiåringer kan svømme lenger enn 200 meter, viser en nasjonal undersøkelse av barns svømmeferdigheter. Det er omtrent på samme nivå som for ti år siden; altså har det ikke gått framover.

Hvis vi sammenligner oss med andre land i Norden – som Island og Sverige – ligger vi langt bak. I Sverige var 86 prosent svømmedyktige, på Island 98 prosent. Et skikkelig mageplask for Norge, altså.

Undersøkelsen viser også at elever med innvandrerbakgrunn er overrepresentert blant dem som kun kan svømme noen få tak. 17 prosent oppgir at de ikke kan holde seg flytende i det hele tatt.

Når nok en statsråd nå legger ansiktet i bekymrede folder og skal se på saken, formoder vi at noe kommer til å skje slik at flere unger kan klare Svømmeknappen. Som et minimum.

Men som i alle år tidligere: Saken drukner nok i viktigere ting. Dessuten er det jo skolenes eller kommunens ansvar, understreker kunnskapsministeren.

Han har med andre ord sørget for å slengt ut ei livbøye til seg selv ...

"Saken drukner nok i viktigere ting"

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar