onsdag 21. mai 2014

Slått i kinasjakk

«På kinesisk består ordet krise av to tegn. Det ene betyr fare og det andre muligheter», påpekte John F. Kennedy.

Kina står i fare for ikke å få nødvendig tilgang til ressursene i nordområdene. Mulighetene bruker de med en snedig strategi. I stedet for å bli uvenner med statene med suverenitet i nord, har Kina valgt en annen form for stille invasjon: penger.

Kina investerer stort over hele kloden. Og i motsetning til Island, har ikke Norge lover som forbyr salg til utlandet. Norge selges bit for bit.

I 2001 overtok China National Bluestar bedriften Elkem Salten i Sørfold. Til stor jubel for 180 ansatte, og Sørfold kommune. Til nå har selskapet forvaltet eierskapet med ansvar. Til gjengjeld har det fått tilgang på billig og ren norsk vannkraft.

Og resultatet av 20 års forskning og ny teknologi for NOx-utslipp.

I forrige uke kom nyheten om at et tusen mål stort område i Lyngen i Troms er solgt til den styrtrike kineseren Huang Nubo. Et lite stykke Norge på utenlandske hender som tilhører en kropp med forbindelser høyt oppe i det kinesiske kommunistpartiet.

Et stort privateid landområde på Svalbard er til salgs. Den samme Huang Nubo er nevnt som mulig kjøper. Saken har vakt oppsikt i Kina, og ble førstesidestoff i Hongkong- avisa Southampton China Morning Post. – Kina får sjansen til å kjøpe sitt første fotfeste i Arktis, skrev avisa på førstesiden, ifølge NRK Nordland.

Det er nettopp det Kina vil, ha legitime interesser i Arktis, og en fot innenfor.
Tross en isfront fra Kina etter utdelingen av Nobels fredspris i 2010, har Kina fått observatørstatus i Arktisk Råd; med Norges velsignelse. 

Nå vurderer Næringsdepartementet om heftelser på eiendommen på Svalbard kan hindre salg til utenlandske selskaper og statsborgere. Utfallet er ikke gitt.

Kina-eksperter frykter nå Norge og andre nordiske land er naive i møtet med mektige kinesere som Huang Nubo. Også PST, Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Forsvarets forskningsinstitutt bekymret over at kinesiske Huawei er dypt inne i utbyggingen av det norske telekomnettet.

Norske myndigheter kan miste nasjonal kontroll over kritisk infrastruktur. Flere vestlige land har stengt dem ute fra sine markeder.

Kinarestauranter på nær sagt hvert gatehjørne er én ting. Rimelig og god mat er lett å fordøye. Og selv om en kinarestaurant bare er en kinarestaurant får vi tro, bør vi ikke ta like lett på internasjonal storpolitikk i nabolaget.

Næringsvirksomhet og landeiendommer gir makt og innflytelse. Og med den underdanigheten dagens regjering viser overfor Kina bør ingen ta det for gitt at Norge kommer til å legge to pinner i kors for å hindre nye salg til kinesiske interesser.
 
Kineserne fant opp både pengesedlene og kompasset. Det peker nordover.

De fant også opp kruttet. Fortsetter Norge sin nåværende servile linje overfor Kina bevises nok en gang for hele verden at vi sto altfor nært da det smalt.

Kineserne fant opp kompasset. Det peker nordover.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar