torsdag 3. desember 2020

Misforstått om jula

Og så Fantorangen, da. Hvordan kunne du?
«Julen er forventningenes anabole høytid», ifølge psykiater og forfatter Finn Skårderud. Nettopp. Alt skal hest være som vi er vant til det.

Jeg har ventet på det i år også. Den nærmest rituelle «War on Christmas». Den er ikke av ny dato. Allerede i 1921 skrev den kjente amerikanske forretningsmannen Henry Ford «Forrige jul hadde folk flest vanskelig for å finne julekort som på noen måte tydet på at julefeiringen er fordi noen ble født». 

Jula ble igjen en slagmark i kampen om Amerikas identitet på 1950-tallet, da en økning i religiøsitet etter andre verdenskrig nådde sitt høydepunkt. Selve begrepet «War on Christmas» ble laget av den konservative forfatteren Peter Brimelow, i ei bok utgitt i 1995. Frykten for at jula er «under angrep» har vært et tilbakevendende fenomen i USA i det meste av forrige århundre. Det har en tendens til å blusse opp når bekymringene for innvandring, sekularisering og andre opplevde trusler mot den etablerte sosiale orden øker, ifølge en artikkel publisert hos faktasjekkeren Snopes.

Alt det som skjer i Amerika kommer før eller siden også til Norge. Også «krigen om jula». Fra 2016 husker vi oppstandelsen da elever ved en skole i Stavanger bare fikk lov å nynne «Deilig er jorden». Året etter klarte den samme skolen å lage en veritabel mediestorm da skolen sendte et skjema til foreldrene der de måtte krysse av for hvilke julesanger elevene kunne synge. Skolen valgte å trekke skjemaet tilbake.

Andre «kriger» som er utkjempet – fortrinnsvis i kommentarfeltene i sosial medier – er Ikeas kolleksjon av juleting, som i 2019 fikk samlenavnet «Vinterfest». Allerede i oktober i fjor var tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) ute og påsto at Ikea byttet ut tradisjonell, norsk jul med det politisk korrekte. Kommentarfeltene gikk bananas. Og det selv om Ikeas katalog brukte ordet «jul» opptil flere ganger.

Og hva med årets jul? Skal vi ikke få innfridd forventningene om en skikkelig førjulsbonanza av misforstått vilje til inkludering, eller ditto misforstått budskap om at «jula er under angrep»?  Det var tilløp da meldingen kom om at BBC byttet ut noen stygge ord i den kjente julelåten av The Pogues «Fairytale of New York», som ble utgitt i 1987. Men NRK la ballen død. Sangen med den originale teksten vil bli spilt i NRK. Man skal tross alt ikke tukle med et åndsverk. Og hva venter man egentlig av folk som våkner i fyllearresten 1. juledag; at de skal uttrykke seg på sobert Oxford-engelsk?

Men så kom 1. søndag i advent, og den selvsamme statsfinansierte kulturbæreren NRK tråkker i granbaret så det holder. I sendingen om tenning av de mange juletrær landet rundt skulle den kjente figuren på NRK Super, Fantorangen, synge «Du grønne, glitrende tre, god dag» sammen med vennen Pivi. Men da ble ordet Gud byttet ut med jul. Med de beste intensjoner selvfølgelig, for at barn uavhengig av religion skulle følge seg inkludert. Nå beklager redaksjonssjefen, og den originale teksten vil bli brukt ved senere anledninger.

Denne utrolige iveren etter å ta kulturskatter, også salmeskatter, og tilpasse dem dagens holdninger, er historieforfalskning i den gode saks tjeneste. Og en skikkelig julegave til dem som hevder at det pågår en kulturkrig om høytiden. Hvis man ikke liker julesanger som beskriver det jula faktisk handler om, får man la være å synge dem i stedet for å omskrive dem til noe fullstendig identitetsløst.

De unotene får NRK og andre bare legge fra seg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar