fredag 1. mars 2019

Menn til salgs

Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French på vei til fengselet i
Kinshasa.
(Apropos på trykk 14. februar 2019)


«Se verden med nye øyne», reklamerer arrangøren med. Ja visst; se verden gjennom øynene til en leiesoldat som selger seg til høystbydende.

Det er en av de mest omtalte sakene i Norge i nyere tid, her er kortversjonen: I mai 2009 ble de pågrepet i Kongo, siktet bl.a. for drap på sin kongolesiske sjåfør. Moland ble dømt for drapet, French for medvirkning. Begge fikk dødsdommer, i ulike saker. Tjostolv Moland døde i fengselet i Kinshasa i 2013. Joshua French sonet åtte år under forferdelige forhold, før norske myndigheter fikk ham fløyet hjem. Til en pris av minst 11 millioner kroner, ifølge NRK. Han landet i Norge 17. mai 2017, syk og svekket. Men som en fri mann.


Det er skrevet flere bøker, laget film og intervjuer med leiesoldaten som overlevde, uten at noen har klart å komme nærmere hva som faktisk skjedde. French har selv endret historien fra at de var på en slags avansert «guttetur» på jakt etter jobb, til å ha innrømmet at de var bevæpnet og på betalt, ulovlig oppdrag i Kongo.

 
Bare French vet hva som egentlig skjedde, og hvem som betalte dem. Og det kommer han ikke til å fortelle under foredraget «Dømt til døden» i Bodø 17. februar. Siden oktober i fjor har Joshua French tjent gode penger på at «Joshua tar deg med på en utrolig spennende reise i sitt foredrag. Det er gripende og rystende på en gang», som det heter i reklamen fra arrangøren Atikko Norway. 


Den etisk svært problematiske saken med tragisk utfall gjøres om til en hvilken som helst amerikanskprodusert actionfilm. «Kongo-saken går inn i historien som en av de mest spennende, sanne thrillerne som har funnet sted i moderne norsk historie», heter det i omtalen.


Hollywood kunne ikke ha gjort det bedre.


At de to ble kastet ut av Forsvaret i 2007 fordi de oppførte seg som voldelige cowboyer som Forsvaret ikke ville ha i tjeneste, nevnes selvfølgelig ikke. At de likevel brukte Forsvarets ID-kort da de ble pågrepet, er tydeligvis irrelevant. At de var bevæpnet og på ulovlig oppdrag, er en bagatell. At de var betalte lakeier for en krigsherre i det voldelige og kaotiske Kongo, er en ikke-sak i omtalen. At en kongolesisk seksbarnsfar ble drept fordi to nordmenn lekte geriljakrig i jungelen, piffer bare opp foredraget.


At Norge som prinsipp tar avstand fra leiesoldater – mens French i NRK-podkasten «To hvite menn i Afrika» uttaler at det er gøy å være leiesoldat, bare understreker at dette er en mann som sannsynligvis er villig til å gjøre hva som helst for penger.


Også å stå på scenen med en romantisert, glorifisert og hvitvasket versjon av Kongo-oppholdet - og seg selv. Så hvorfor betale 350 kroner for å høre et foredrag om hvor fælt han hadde det i fengselet i Kinshasa? Som om French er en helt? Spørsmål er det ikke lov å stille, med mindre de er moderert på forhånd.


Altså helt i tråd med holdningen til krigsherren French solgte seg til.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar