fredag 22. mars 2019

De unge er lei bullshit og bla-bla

Fra klimastreiken i Bergen forrige helg. Denne fredagen
streiker tusenvis av barn og unge i flere byer, også i Bodø.
«Får ikke ens barn en opprørsfase, så har man nesten gjort noe galt selv, som foreldre», ifølge dronning Sonja. Mange foreldre må ha gjort noe riktig, når tusenvis av skoleungdommer klimastreiker fordi voksne som har makta, gjør altfor lite.

Det startet i september da den nå 16-år gamle Greta Thunberg satte seg foran Riksdagen i Stockholm med plakaten «Skolestreik for klimaet». Hvorfor gå på skolen for å lære, når selv ikke politikerne vil forholde seg til en av vår tids viktigste samfunnsutfordringer, var spørsmålet Greta stilte. Hun ble hørt, helt til topps på klimatoppmøtet i Polen sist høst.
Skolestreikene har fortsatt, og er blitt et globalt fenomen. Tusenvis av elever fra ungdomsskoler og videregående streiket fredag, også i Bodø. Samfunnsengasjementet bør hylles av alle, spesielt av dem som selv ikke løfter en finger for at politikerne skal ta seg sammen, og ta ansvar.  Og av dem som ellers klager over at dagens unge er tafatte, tiltaksløse og uengasjerte.   

Men i stedet for å juble over at ungdommene sier kraftig ifra, forsøker arrogante voksne å latterliggjøre skoleelevene med å spre uttalelser av typen «hvis du er så engasjert så husk at du bare kan dusje i fem minutter, få ny mobil kun hvert femte år, flyreiser på ferie sier du selvsagt nei takk til og så må du gå til og fra skole og trening».  
Ingen forventer at skoleungdommene skal løse klimaproblemet.  Men de har klart å skape oppmerksomhet rundt saken. Å latterliggjøre engasjementet er en ufin takling. I tillegg er det helt forfeilet. Klimautfordringene kan ikke løses på individuelt nivå. Det må dyptgripende, strukturelle endringer til; de som kommer til å koste politikerne popularitet og stemmer. I tillegg oversvømmes unge klimaaktivister med trusler og hat. - Det groveste vi har fått er oppfordringer til å begå selvmord, for eksempel gjennom sultestreik, slik at vi kutter mest mulig klimautslipp, forteller første nestleder i Natur og Ungdom, Haldis Tjeldflaat Helle (21) til Vårt Land.

Er det virkelig mulig?
Jeg heier på ungdommene. Stå på! Uten streik, hadde dere aldri blitt hørt. Samtidig er det riktig at skoleelevene får ugyldig fravær. Streik er et legitimt våpen, og streik koster bestandig for de streikende. At det er en streik i skoletiden, og ikke en fredelig demonstrasjon på ettermiddagstid eller i helga, understreker alvoret og engasjementet. Ungdommene mener saken er så viktig at de streiker til tross for omkostningene. Hvis skolemyndighetene hadde sagt vær så god, bare streik, hadde noe av kraften i selve engasjementet blitt borte.

Den politiske eliten har mistet grepet om klimafortellingen. Den oppvoksende slekt, de som skal arve jorden, finner seg ikke i mer bullshit og bla-bla. Derfor har kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) invitert til «klimatoppmøte» med ungdommene, og sier samtidig at skolen bør gripe sjansen til å undervise elevene i hvordan man påvirker politikerne. Altså hvordan man pent ber om et møte, som noen kanskje får, men som det kommer absolutt ingenting ut av. Mer behagelig for politikerne, selvfølgelig.
Det trenger skolen ikke. Som flere statsråder nå har skjønt, har ungdommene funnet ut av det selv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar