torsdag 1. februar 2018

I blindsonen

Omtrent like mange gutter som jenter blir seksuelt trakassert.
Likevel er det bare jenter som skal lære selvforsvar,
mens guttene skal lære å respektere grenser.
«Det er større forskjell innen det enkelte kjønn enn kjønnene imellom», påpekte den britiske forfatteren Ivy Compton-Burnett (1884-1969). Riktig. Likevel preges debatten i kjølvannet av metoo-varslingene av følgende inngrodde feiloppfatning: Jenter er alltid ofre. Gutter er overgripere.

Omfanget av seksuell trakassering har overrasket mange. Ikke minst er politikere tatt med buksa nede i et sånt omfang og tempo at det kan virke som om det har vært tverrpolitisk enighet om at det er ok «å pule nedover».Tross interne regelverk med hensikt å motvirke nettopp dette. Alle partiene på Stortinget har fått varsler om seksuell trakassering i partiorganisasjonen, 70 til sammen.
Derfor er det strålende at familie- og kulturkomiteen på Stortinget nå behandler forslag med tiltak for å bekjempe seksuell trakassering. Innstillingen skal leveres i midten av mars. Blant forslagene komiteen har til behandling, er ett fra SV, som Mona Fagerås fra Nordland SV har skrevet under på. Det forslås en rekke gode tiltak, som kanskje kan virke. Blindsonen er likevel tydelig, for dem som ønsker å se.

I punkt 6 foreslås det å innføre selvforsvarskurs for jenter på ungdomsskolen, og et parallelt opplegg for gutter om respekt for grenser. Altså: Jenter er ofre som må forsvare seg. Gutter trakasserer.

Det er besynderlig at gamle kjønnsstereotypier fortsatt gjennomsyrer samfunnets holdninger, til tross for at det er solid dokumentert at også gutter utsettes for seksuell trakassering. I ett av de kjente varslene i Frp ble en 14 år gammel gutt utsatt for grov seksuell trassering fra en mye eldre partitopp. En undersøkelse gjennomført av NTNU i 2013-2014 viser at omtrent like mange gutter som jenter blir utsatt for seksuell trakassering. Forskjellene er marginale. Og, kanskje overraskende for mange: På videregående skole er det 43 prosent av jentene som står bak seksuell trakassering. Og fortsatt er det sånn at gutter eller unge menn som forteller at de er voldtatt av kvinner ofte blir ledd av, og får høre at de er «heldige».
Det er kanskje denne - helt feilaktige - holdningen om at jenter og kvinner alltid er uskyldige ofre, som gjør at historien om den da 38 år gammel kvinnelige toppolitikerens sex i full offentlighet med en full 17 år gammel gutt unnskyldes, tilgis og glemmes øyeblikkelig med henvisning til at alle har gjort noe dumt. Spesielt hvis du er oppvokst i Trøndelag.  Forestill deg den samme situasjonen med en mannlig statsråd, tilfeldigvis også han oppvokst i Trøndelag. Det hadde blitt ramaskrik, og krav om hoderulling, selv om saken er ti år gammel.

Metoo-kampanjen har vært en nødvendig skittentøyvask.  Og en øyeåpner, sies det. Da er det merkelig, og ikke så lite deprimerende, at så mange fortsatt er blind på det ene øyet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar