«Å unne seg en
sjokolade og litt snacks er viktig for folkehelsen», har Stein Erik Hagen
uttalt. Ikke overraskende.
«Rimi-Hagen», som nå er stor eier og styreleder i selskapet
som forsyner Norge bl.a. med pizza Grandiosa, er storfornøyd med fjorårets
resultat. Prisdumpingen på julemat, kjøpt til vanlig pris hos Orkla, gjorde at
Hagen kunne smile hele veien til banken da årsregnskapet ble lagt fram i
februar.
Nå står en ny
sesong for døra: påska. Da skal nordmenn kose seg med påskegodt på hytta, og
priskrigen på smågodt når nye høyer. Eller bunnivå, om en vil. Smågodt i løs
vekt til under 30 kroner pr. kilo, eller kr 2,90 pr. hekto, gjør at folk
hamster sukkerbomber i tonnevis, ifølge kjøpmenn intervjuet i nyhetene.
At dette bidrar til enda mer sykelig overvekt hos både barn
og vokse, er tydeligvis ikke butikkjedenes problem. De ansvarlige burde ha vond
smak i munnen, men lar seg intervjue med et heller klissent glis.
Det er åpenbart
at matvarebransjen anser seg for å være uten samfunnsansvar. Det gjelder kun å
kapre kunder. Priskrigen på godteri foregår samtidig som Folkehelseinstituttet
legger fram rapporten «Sykdomsbyrde i Norge», som viser at usunn mat er blitt
en større utfordring for folkehelsen enn tobakk. Høyt blodtrykk topper listen
over risikofaktorer. Deretter følger usunt kosthold, tobakk, fedme og høyt
kolesterol.
Usunt kosthold – som for eksempel altfor mye usmakelig billig
ribbe og store doser sukker – hører sammen med overvekt. Matvarekjedene gjør
altså sitt for at folk skal spise stikk i strid med helsemyndighetenes råd om
inntak av mindre sukker. Er de ikke bekymret for eget omdømme?
Prisregulering i
form av avgifter er et virkemiddel myndighetene bruker når de vil endre folks
vaner; enten det gjelder alkohol, tobakk eller el-biler. Og sukker. Sukkeravgiften ble innført i 1981
først og fremst for å skaffe mer penger til statskassa, men hadde også en
helsemessig begrunnelse. Den forsyner statskassen med over 200 millioner kroner
i året. Så uansvarlig som matvarekjedene nå oppfører seg med drops og
lakrissnorer, er det alene et argument for å øke avgiften.
Det klarer kanskje
politikerne, i motsetning til å senke momsen på frukt og grønt. Et tema som med
jevne mellomrom løftes fram, men som politikerne ikke vil ta i. Økt avgift på
søtsaker vil opplagt møte ramaskrik fra produsentene. Og fra folk som mener det
er deres soleklare menneskerett å spise så mye sjokolade de vil. Men det er det
ikke. Det påfører samfunnet store helseutgifter, som alkohol og tobakk.
Så i stedet for å
stille seg i kassakøen for å forsyne seg med lørdagsgodt sju dager i uka, bør
politikerne tenke på at lavere moms på sunn mat – og dermed mindre penger i
statskassa - kan kompenseres med høyrere avgifter på søtt kliss og sure sild.
Det kan kanskje sukre pillen.
"Så uansvarlig som matvarekjedene nå oppfører seg med drops og lakrissnorer, er det alene et argument for å øke avgiften".
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar