torsdag 10. desember 2015

Telenor og ned

«En løgn som inneholder er halv sannhet, er alltid den svarteste blant løgner», mente den britiske lyrikeren Alfred Tennyson (1809-1892).

I Telenor-skandalen er vi vitne til nettopp det: overbetalte toppledere som forteller halvsannheter. Og som jukser.

Kort fortalt: Det russiske mobilselskapet Vimpelcom, som Telenor kjøpte i 1998, er under internasjonal etterforskning for korrupsjon. Telenors daværende toppsjef, Jon Fredrik Baksaas, satt i styret. Han må ha visst hva som foregikk, og måtte møte til høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. I ettertid har Baksaas innrømmet at han ikke fortalte alt han visste. Han fikk sjansen til å slutte selv.

Så kunne vi kanskje tro at vi var ferdig med skandalene i det statseide selskapet? Nei da, så langt ifra. 30. oktober kalte næringsminister Monica Mæland (H) Telenors styreleder inn på teppet. Svein Aaser fikk kort og godt sparken. 

Tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunde er fortsatt siktet for korrupsjon. Fire andre toppledere ble i november fristilt inntil videre.

Dagens sjef i Telenor, Sigve Brekke, er tatt i juks med CV-en. Det kan selvfølgelig ha vært en misforståelse i oversettelsen, slik han har hevdet, men det er altså ikke gjort noe forsøk på å rette opp dette underveis i Brekkes karriere.  

Denne uka avslørte VG også at prosessen i forkant av ansettelsen av Brekke er under enhver kritikk. Aktuelle kvinner ble ikke engang innkalt til intervju, tross tydelige signaler fra den største eieren. Nok en gang må Telenor inn på teppet.

Det nå blamerte og avsatte Telenor-ledelsen har altså pekt nese både til kontrollkomiteen og den største eieren; eier de ikke respekt?

Så kan man saktens lure på om det bare er i Telenor ukulturen blomstrer. Det er det dessverre ikke. Tidligere konsernsjef i Yara, Thorleif Enger, ble i juli dømt til tre års fengsel for korrupsjon, men har anket dommen. Også de tre andre tiltalte ble dømt til fengselsstraffer. Gjødselselskapet Yara, utskilt fra nok et statlig flaggskip, nemlig Hydro, eies rundt med 36 prosent av staten.

Det er fortsatt mange spørsmål som må besvares fra Telenors side. Vi som ser sakene fra utsiden har bare ett: Hva er det egentlig slags folk som er betrodd jobben med å forvalte statens verdier? 

Eier de ikke moral, yrkesetikk og anstendighet, eller i det minste, vanlig folkeskikk? Noe man ellers forventer av alle ansatte i hvilken som helst bedrift.

Når toppledelsen nå etterforskes for deltakere i korrupsjon, halvsannheter og direkte juks, forsøk på å snike seg unna, provoserende respektløs oppførsel overfor både Stortinget og den største eieren, har de ikke bare skjemt ut seg selv, men oss også.

Det er ikke bare på Børsen Telenor har falt i kurs.

"Hva er det egentlig slags folk som blir betrodd å forvalte statens verdier?"

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar