tirsdag 3. mars 2015

Splittet personlighet


«Mennesket er et historieskapende vesen som verken kan gjenta sin fortid eller legge den bak seg», ifølge den britisk-amerikanske forfatteren W.H. Auden (1907-1903).

Uansett hvor kjapp Petter Northug er på ski. Han kan aldri løpe fra fortiden.

Etter promillekjøringen i mai i fjor – der forbildet for andre ungdommer kjørte i fylla, krasjet, stakk av og la skylda på kompisen – var det mange som spådde at Northug var ferdig som idrettsmann, rett og slett av omdømmegrunner. 

Men det gjelder altså ikke når det er medaljer å hente hjem til Norge. Allerede få måneder etter fyllekjøringen viste en meningsmåling utført av TNS Gallup, at Northug var Norges tredje mest populære idrettsutøver. I forkant av promilleepisoden var Northug femtemann på den samme lista.

Allerede i oktober 2014 hadde altså sju av ti tilgitt. Og det selv om Northug ikke hadde sonet straffen. Det har han fortsatt ikke.

«Om hundre år er alltid glemt», skrev Knut Hamsun. Men det er det ikke. Ikke alltid. I hvert fall ikke hvis man ikke er fotballspiller eller skiløper. Den nobelprisvinnende forfatteren ble riktig nok hyllet i Hamsunåret 2009 – og i Hamarøy er Hamsun like selvsagt til stede som enhver annen hamarøyværing. Forfatteren vel å merke. Ikke nazisten. 

Mange er ivrige etter å understreke akkurat det. Det legges vekt på skille mellom de to sidene av én og samme mann; lar det seg virkelig gjøre?

Og helt uten sammenligning for øvrig: Mens en god idrettsmann, uansett idrettsgren, tilgis nærmest over natta for nær sagt hva som helst, må andre for alltid ha sine handlinger eller holdninger knyttet til navnet. 

I 2007 raste det en følelsesladet debatt etter at Hamsunselskapet ønsket at parken ved Oslo S skulle omdøpes til Knut Hamsuns plass. Det var i forbindelse med at forfatterens samlede verker kom ut i nytt opplag at Hamsunselskapet og forlaget Gyldendal søkte Oslo kommune om å få omdøpt parken. I 1880 bodde Hamsun i Tomtegata 11, og romanen «Sult» ble skrevet mens Hamsun vandret i området.

Det ble aldri noen Knut Hamsuns plass, selv over 60 år etter at krigen var slutt. Hensynet til dem som selv deltok i krigen, og de som opplevde nazismen på kroppen, veide tyngst.

Når et flertall av nordmenn nå jubler over Northugs triumfer i VM, er det ingen som spør hvordan pårørende etter promillekjørere har det. Eller de som overlevde møtet med en bil med en beruset person bak rattet, og som ble ødelagt for livet av møtet.

De har kanskje også fulgt VM, men står ikke fremst i køen for å be om autografen. De ser at Northug hylles av både kronprinsfamilien og statsministeren, og andre sportsinteresserte nordmenn.

Men det var kanskje bare skiløperen Northug som var til stede da?

"Ofre for promillekjørere står ikke fremst i køen for å be om autografen"

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar