fredag 27. mars 2015

Ligning med to ukjente


«Matematikk er fornuftens musikk», sa den britiske matematikeren James Joseph Sylvester (1814-1897). Det bør i appellere, også til norske ungdommer, som ellers vet navnet på de fleste døgnfluer som har med musikk å gjøre.

Onsdag fikk forskerne John F. Nash og Louis Nirenberg Abelprisen. Den deles ut årlig til internasjonale forskere som har utmerket seg innen fagfeltet matematikk.

Det er Det Norske Videnskaps-Akademi som deler ut prisen, som er oppkalt etter Niels Henrik Abel (1802-1829). Han er Norges største matematiker gjennom tidene, og mest kjent for å ha bevist at den generelle femtegradsligningen ikke kan løses med de elementære regningsartene.

I begrunnelsen til Det Norske Videnskaps-Akademi heter det at årets vinnere får prisen «for slående og fruktbare bidrag til teorien for ikke-lineære partielle differensialligninger og deres anvendelse i geometrisk analyse».  Akkurat.

De fleste av oss har ikke hørt om noen av prisvinnerne. Og begrunnelsen forklarer kanskje hvorfor så mange skremmes bort fra mattefaget, og hvorfor Abelprisen får så liten oppmerksomhet.

Si heller «forklaringen på hvorfor det oppstår en trafikkø», og det blir straks mer jordnært og forståelig for dem som syns det nærmer seg gresk hvis noen snakker om primtall og oddetall.

Norge har en annen internasjonal helt, som heller ikke får den oppmerksomheten han fortjener. Lepra, eller spedalskhet, er en sykdom som var fryktet i flere tusen år, og kjent fra den tidligste oldtid. Også Bibelen beskriver sykdommen, men det var ikke Jesus som helbredet de spedalske. Det var Gerhard Henrik Armauer Hansen (1841–1912) fra Bergen.

Våre store, vitenskapelige helter får knapt oppmerksomhet i mediene; matte og medisin er ikke sexy nok. Da heller bruke spalteplass og sendetid på ungdommer som innbiller seg at de skal bli popstjerner.

En annen stor nordmann, Thor Heyerdahl, har fått spillefilmen om sitt liv. Den hadde premiere i 2013, og vakte ny interesse for Kon Tiki-ekspedisjonene. «The Theory of Everything», filmen om fysikeren Stephen Hawkings, hadde premiere i fjor.

Niels Henrik Abels liv er verdt en film. Historien om Gerhard Henrik Armauer Hansen – og de spedalskes skjebne – har alle ingredienser til å kunne bli en film der intet mangler: sykdom og sorg, kjærlighet og glede, skuffelser og håp.

Det gjenstår bare å få Nicolai Cleve Broch til å spille hovedrollen.

"Det var ikke Jesus som helbredet de spedalske. Det var Hansen fra Bergen".

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar