fredag 21. februar 2014

Svenskesuget

«En dårlig nabo er en like stor ulykke som en god nabo er en velsignelse», mente den greske dikteren Hesiod (ca. 700/tallet f.Kr.)

Det har ikke bare gått som smurt for Norge i OL. Naboene har angrepet, og truffet, der det svir mest i den nasjonale selvfølelsen: På seierspallen i skistafett.

Begrepet «svenskesuget» oppsto i forbindelse med EU-kampen i 1994. Da fryktet mange at et svensk ja til EU ville trekke den norske avstemningen i samme retning. Det skjedde som kjent ikke.

I våre dager har «svenskesuget» fått en helt ny betydning. Norge tiltrekker seg svensker som aldri før; hva skulle vi vel gjort uten dem?

Sverige har Nordens høyeste ungdomsarbeidsledighet, og hver fjerde svenske under 25 år står uten jobb i hjemlandet. Det er ikke det minste rart at de tar turen over Kjølen, og vi trenger dem. Uten svenskene stopper Norge. I 2013 ble det skrevet ut over 85.000 skattekort til svenske statsborgere i Norge. Toppåret var 2010, da det 89.000 norske skattekort ble skrevet ut til svensker.

Glem «partysvenskene»; de som kommer hit for å jobbe på utesteder med sene netter og enda senere morgener. Nå er det de med høy utdanning som kommer. Blant dem ingeniører i hopetall. Det Norge mangler, har Sverige for mange av.

Det finnes andre, og mindre iøynefallende, områder enn utelivsbransjen svenskene har overtatt. Sverige tapte Norge etter unionsoppløsningen i 1905, men broderfolket har stille og nesten umerkelig tatt Norge tilbake.

Det kjempes ikke kamper om Jemtland og Herjedalen. Ingen geværskudd høres på svenskegrensen. Dagens «krig» utkjempes i banker og styrerom. Den tv-overføres ikke.

Nå overtar den svenske Scandic-kjeden over 60 norske Rica-hoteller, blant dem nye Havet hotell på kaikanten i Bodø. Svensker som Ikea, H&M, Jula, Biltema, Åhlens og Clas Ohlson, (for å nevne de mest kjente) har erobret store markedsandeler. 

Kjøpesenter etter kjøpesenter, by etter by; svenskene har vunnet krigen. Og når musikk strømmer inn i ørene våre mens vi handler der, er det gjerne fra svenskeide Spotify. Svensk Alt Samen. Ja, akkurat: Den svenske stat eier den største aksjeposten i SAS.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har aldri lagt skjul på at han er glad for at svenske ungdommer kan få seg jobb i Norge. Under et nordisk ministerråd om ungdomsarbeidsledighet i fjor uttrykte han takknemlighet overfor Norge: – Jeg er veldig glad for at Norge ser ut til å sette pris på svensk arbeidskraft. Jeg tror det er bra for Norge, jeg tror det er bra for Sverige, og jeg tror det er bra for disse ungdommene, sa han.

Hvordan kan en svensk statsleder se på – og tvinne tommeltotter – mens Sverige i stor stil eksporterer sin aller viktigste ressurs og kapital: ungdommen?

I Nordland gjør vi alt for å få de unge til å bli. Gjerne de svenske også. I Sverige sier statsministeren lykke på reisen! Han tar det kanskje for gitt at de har returbillett?

"Kjøpesenter etter kjøpesenter, by etter by: Svenskene har vunnet krigen"

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar