lørdag 14. september 2013

Privat - i full offentlighet


Du ble kanskje bedre kjent med Sigrid tirsdag kveld? Dama, som ifølge henne selv ble «smelt på tjukka», og som klikker hvis hun går glipp av så mye som ett kvarter av karrieren.

I realityserien «Sigrid blir mamma», som hadde premiere på TV2 tirsdag, har tv-teamet fulgt Sigrid Bonde Tusvik gjennom graviditet, fødsel og de tre første månedene som mor. Måten Sigrid har presentert seg selv og graviditeten på i forkant av premièren, etterlater følgende spørsmål:

Er dama bare teit, eller er hun dum i tillegg?

Kjendiser kritiseres ofte for å brette ut for mye av privatlivet i full offentlighet. For en tid tilbake ble det kjent at Frp-politiker Mette Hanekamhaug har slitt med anoreksi i flere år. Hun sto fram med sin sykdomshistorie for å hjelpe andre. Nå er hun frisk, og har lagt på seg atskillige kilo.

Ved første øyekast er det lett å avfeie hennes medieopptreden i beste sendetid som en privat egotripp, gjennomført for å skaffe oppmerksomhet til seg selv og partiet. Det er en feilslutning.

Det er ikke alltid mediene «grafser i politikeres privatliv», selv om kritikken noen ganger er berettiget. Enkelte ganger er det nemlig viktig å krysse grensene til privatlivets fred.

Etter at Wenche Foss i 1953 fikk en sønn med Downs syndrom, som hun kalte Tommeliten, gjorde hun en stor innsats for å åpne folks øyne for utviklingshemmedes kår. Hun var også åpen om forhold ved sin egen helse, slik som at hun overlevde brystkreft både i 1971 og ved senere tilbakefall.

I 1953 snakket man ikke om barn med Downs. Det var en skam, og ungene ble stort sett sendt til «åndssvakehjemmet» Trastad utenfor Harstad.

I 1971 snakket man heller ikke om brystkreft. At skuespilleren og divaen kunne fortsette å være skuespiller og diva også etter åpenheten om egen helse, fikk enorm betydning både for andre kvinner, og for samfunnets syn på kvinner og kreft.

Også det å ha en narkoman i nær familie har vært tabu, og er det delvis fortsatt. Jens Stoltenbergs søster Nini var narkoman i flere år. Jens Stoltenberg var finansminister på den tiden. Hans far, Thorvald Stoltenberg, fredsmegler. Familien snakker åpent ut om «den forbudte sykdommen» i 2001.

Også den gang ga åpenheten om egen situasjon både trøst og hjelp for andre: Det er ikke bare oss; det skjer også i de beste familier.

Det «å stå fram» har fått et lett odiøst preg gjennom Se og Hør og tabloidavisenes kjendiskjør. Hvem som helst «står fram» med hva som helst for å få ferien til Syden betalt av sladrebladet.

Men noen ganger – i viktige og vanskelige saker som berører mange – er et kjendisintervju mer verdt enn all verdens opplysningskampanjer og stortingsmeldinger. 

Faktisk er det kanskje det eneste virkelig viktige kjendisene gjør.

Sigrid på tv - uten noen annen ambisjon eller misjon enn å løfte egen karriere på bekostning av sitt eget barn - er ikke en av dem. 

Barnet er ikke spurt, og kan via foreldre til andre barn meget vel få høre om sin egen mammas forsøk på å være morsom på barnets bekostning.

Det er slett ikke sikkert barnet har humoristisk sans.


"Kanskje det eneste virkelig viktige kjendisene gjør"

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar