torsdag 11. februar 2021

Sjørøveri på høylys dag

Statens skattkiste står vid åpen, og noen
forsyner seg grådig.                               
«Hiv og hoi, nå er skatten vår, nå kan vi ta det rolig de neste hundre år», synger den berømte og beryktede Kaptein Sabeltann. Han og sjørøverskuta i Dyreparken i Kristiansand har røvet gullskatten.

Da regjeringen begynte å rulle ut krisetiltak til næringslivet i fjor vår, ble det diskusjon om krisehjelp og utbetaling av utbytte til eierne av koronarammede bedrifter. Mange tok til orde for at bedrifter som mottar krisehjelp ikke skal ha anledning til å betale utbytte til aksjonærene, og en samlet venstreside på Stortinget fremmet også forslag om å begrense utbyttefesten. Det ble nedstemt av regjeringspartiene, med støtte fra Fremskrittspartiet. Ordningen ble vedtatt, med en mild oppfordring om å vise moderasjon i utbetaling av utbytte.

Nå er saken aktuell igjen. Det var Klassekampen som kunne fortelle nyheten om at Dyreparken i Kristiansand, der Norges mest berømte sjørøver har ankret opp, har mottatt nær 12 millioner kroner i krisestøtte. Ti millioner av disse er utbetalt i utbytte til aksjonærene. Utbyttet er det største som noen gang er tatt ut fra selskapet. Den største eieren er det svenske investeringsselskapet Braganza AB, med 93 prosent. Forklaringen fra styreleder er at pengene skal lånes ut til andre bedrifter i konsernet, som har omtrent tusen ansatte i Sverige, og 450 i Norge. Blant annet to reisebyråer her til lands, for å berge disse bedriftene gjennom koronakrisen. Disse har for øvrig fra før fått direkte støtte fra staten for å kompensere for tapte inntekter.

Det er selvfølgelig bra at arbeidsplasser og bedrifter berges gjennom koronakrisen. Men var det sånn det var tenkt, at bedrifter skal motta støtte, og så skal eierne låne pengene videre? Penger fra den norske felleskassen var vel aldri ment å berge bedrifter også i Sverige, noe som nå kan bli en realitet. Det er bent ut sagt et kreativ ran av en raus støtteordning; faktisk en sjørøverkaptein verdig.

Flere økonomer har reagert på hvordan støtteordningen er innrettet. Det påpekes at man ikke kan gi økonomiske midler til et selskap, og så forvente at pengene blir brukt akkurat som staten vil, når det ikke stilles noen krav. Et lån ville ha vært bedre. Det finnes bedrifter som redelig nok har betalt tilbake støtten når det viste seg at den ikke var nødvendig, men det er unntakene. De fleste tar imot, og gjør som de vil med koronastøtten, som for eksempel å permittere ansatte og betale utbytte til eierne. Dyreparken er ikke den eneste. Finansminister Jan Tore Sanner sier til E24 at det er uakseptabelt dersom kontantstøtte går til utbytte. Han ber eiere av bedrifter som har mottatt krisehjelp om å vise moderasjon, men han vil ikke tvinge dem. Så mye for «dugnaden» alle skal bidra til.

Å bare be om moderasjon når statens skattkiste er vid åpen, er åpenbart ikke nok. Det er barnelærdom. Man kan tross alt ikke invitere reven inn i hønsegården, og så tro at den skal sette seg ned i et hjørne og meditere.

(Apropos 5. februar 2021)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar