Når det beste stykket er fjernes, kastes resten av fisken i
mange tilfeller. Det er de beste stykkene tollerne beslaglegger.
|
Fisketurismen har bredt om seg. Det samme har tollbeslagene, som viser at vi ikke snakker om hyggelig ferieavkobling med håp om ei koking på kroken. Så langt 2019 har tollere beslaglagt mer «turistfisk» enn i hele 2018. Hele åtte tonn. Tollerne beslaglegger hovedsakelig fiskefileter så kvantumet som blir beslaglagt representerer bare en liten del av den virkelige fangstmengden, sier fagdirektør i Tolletaten, Atle Joakimsen.
Mens tyske statsborgere tidligere var i flertall blant de som tok med for mye fisk ut av Norge, opplever tollerne nå at flere nye europeiske statsborgere blir tatt for fiskesmugling. Både belgiere, litauere, polakker, tsjekkere og ukrainere er tatt i 2019. For de som blir tatt venter det både bøter og inndragning av fangsten. En del av transportene kommer om natta og ofte er fire til seks utenlandske statsborgere i hver bil som tar med seg for mye fisk hjem.
Altfor mye, faktisk. Og noen enkeltbeslag er så store at vi
ikke snakker om vanlig fiskelykke, men om noe som minner om industriell
plyndring av norske fiskeressurser. Kanskje fiskes det for å selge videre til
restauranter og andre storforbrukere, for det er bare en liten del av fisken mange
av «turistene» fryser ned og tar med seg: Den beste delen – ryggstykket – eller
som det heter på finere menyer: loin.
Og hva skjer med resten av fisken? Den kastes, rett og
slett. For å få med seg mest mulig god og salgbar fisk etterlater
turistfiskerne halvsløyd fisk på kaia. En drittaffære kaller fiskeren fra
Finnmark det. Og det er ikke å ta for hardt i.
For hvor mange tonn fisk tar egentlig turistfiskerne? Umulig
å si. Tollerne får bare et lite antall på kroken. Et mye større antall
forsvinner over grensen med varebiler, og kjølebager og iskasser fulle av frossen
fisk. Men altså bare den beste delen, i svært mange tilfeller. Så når tollerne til nå har tatt åtte tonn som
er forsøkt utført ulovlig, så kan kanskje noen med kunnskap og egen kvote anslå
hvor mange tonn som egentlig hentes
opp av havet, hvis altså hele fisken regnes med.
Fisketurisme betyr arbeidsplasser og inntekter i
Distrikts-Norge. Men det betyr også rovdrift på fiskeressursene, av folks som
selv ikke har fiske som levebrød. Det er grov miljøkriminalitet å fange langt
over tillatt grense på 10 eller 20 kilo, avhengig på hvilken måte «turistene»
fisker.
Myndighetene har gjort noe for å bremse utviklingen. Nye
forskrifter for turistfiskenæringen om rapporteringsplikt ble innført i 2018. Riksadvokaten
har i år doblet bøtesatsene for fiskesmugling, og fangsten inndras selvfølgelig.
Det er dessverre bare så altfor få som går i garnet.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar