fredag 31. mai 2019

Et demokratisk problem

Demokratiet er helt avhengig av at folk tar verv og stiller opp.
Derfor er det et demokratisk problem når folk trues ut av
politikken.                                                        Illustrasjonsfoto
«Min definisjon av et fritt samfunn er et samfunn der det er trygt å være upopulær», mente den amerikanske politikeren Adlai Stevenson (1900-1965). Dessverre blir Norge mindre trygt i den sammenheng.

Denne uka fikk vi høre om ordføreren i Klepp, Ane Mari Braut Nese (H). Hun forsvarer en ny bomring i kommunen, og det gjør en ikke ustraffet i disse dager. Ordføreren blir grovt hetset på sosiale medier. Bompengemotstandere har gått fysisk løs på ordførerens sønn i et forsøk på å tvinge ordføreren til å skifte standpunkt. Familien har vært så truet at ungene ikke har sove hjemme på en måned, ifølge NRK.
Et par eksempler på overtramp på sosiale medier: «Jeg håper det er noen bønder som kan spre møkk over huset hennes» og «Mød opp me våpen å balltre de e korrupt heile greiå» (Sic!) forteller om en debatt som har gått helt av skaftet.  Noen angrer når de blir konfronter. Mannen bak sistnevnte kommentar angrer ikke.

Saken med Klepp-ordføreren er dessverre ikke enestående. KS, kommunenes interesseorganisasjon, publiserte i april en undersøkelse som viser at mer enn fire av ti lokalpolitikere har opplevd hat og trusler. Halvparten av de 1700 spurte har vurdert å gi seg i politikken på grunn av dette. Unge opplever mest hat og trusler, og politikere i Nord-Norge har en høyere andel  enn gjennomsnittet.

I presentasjonen av undersøkelsen er det også et eksempel på hva en lokalpolitiker må tåle: «Jeg ser fram til å møte deg i en mørk gate, kjøre en kniv i deg og vri rundt». Da er det ikke det minste rart at mange sier takk for seg i politikken. Hele 15 prosent har faktisk sluttet å gjøre en innsats på vegne av oss alle på grunn av trusler og hets.
Det er helt greit å være uenig i sak, og å protestere mot nær sagt hva det skal være. Politikere må tåle å bli motsagt, og det gjør de da også. Men det er langt over streket, og fullstendig uakseptabelt, med trusler og hærverk. I 2016 opplevde daværende varaordfører i Bodø, Synne Bjørbæk (Rødt), at bilen hennes ble forsøkt påtent mens den sto parkert utenfor rådhuset.  Ordfører Ida Pinnerød (Ap) fikk så grove trusler at PST ble koblet inn og ekstra sikkerhetstiltak ble iverksatt.
Heldigvis er ingen av dem foreløpig truet ut av politikken.

At folk slutter å engasjere seg på grunn av hets og trusler på sosiale medier, og direkte fysisk hærverk, er et demokratisk problem så stort at selv den største idiot bør skjønne det, til og med i fylla. Tusenvis av vanlige folk bruker tiden sin på lokalpolitikk, helt uten å få betalt for det. I beste fall får de kanskje ta en selfie sammen med partilederen når denne stikker innom byen. Skal demokratiet fungere er det helt avhengig av innsatsen – også innsatsen til dem vi er rykende uenig med.
Så hvis du har gått over steken i kommentarfeltene, ta kontakt og be om unnskyldning. Og når du rusler gjennom byen i dag, og ser de samme sliterne stå på stand for partiet de mener har det beste programmet, så gå bort til den du er aller mest uenig med og si noe hyggelig.

Det koster ingenting. I motsetning til prisen altfor mange politikere må betale.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar