tirsdag 4. mars 2014

Butikker på billigsalg


"Praktisk politikk er kunsten å ignorere fakta», mente den amerikanske historikeren Henry Brooks Adams (1838-1918). Det er sånn det er. Lokale politikere nekter simpelthen å lære av historien og andres feil.  

De insisterer på å gjøre dem selv.

Amerikanere så det allerede for 50 år siden. Noen byer og tettsteder døde eller ble slukt – bokstavelig talt – i gapet til kjøpesentrene. Med politikernes velsignelse har det samme skjedd i by etter by her til lands. Også Bodø.

Det finnes i dag knapt en norsk by der ikke politikerne er bekymret for sentrumsutviklingen. Det ansettes egne folk og dannes landsdekkende interesseorganisasjoner for å få liv i gatene igjen. Der deltar mange av de samme som for noen år siden sa ja til etablering av kjøpesenter utenfor bykjernen. 

Da slo de to fluer i én smekk: Tok strupetak på sentrumsbutikkene samtidig som de økte forurensningen, for til kjøpesenter bruker man bil.

Det første moderne norske kjøpesenteret ble åpnet på Eiksmarka i Bærum i 1953, forteller Wikipedia. Det fantes 11 kjøpesentre i Norge i 1969, og 552 i 1990. Hvor mange som finnes i dag, vites ikke, men hver middels stor by og tettsted har sitt, virker det som.

Norske kjøpesentre har stått for veksten i detaljhandelen de siste tiårene, og gulvarealet er firedoblet på 20 år. Dette har selvsagt gått på bekostning av handel i enkeltstående butikker i bykjernen.

Kjøpesenterstoppen, som varte fra 1999 til 2004, ble evaluert i 2006. Hovedinntrykket var at den virket etter hensikten. De aller fleste nye kjøpesentrene ble i denne perioden lokalisert i sentrale byområder. 

Fauske hadde sitt Focus, som senere ble Amfi, med rundt 35 butikker, sentralt i Miljøgata. Altså Storgata. Det gikk rimelig bra, helt til politikerne sa ja Fauske Handelspark, som åpnet på Krokdalsmyra utenfor sentrum i 2010. Store aktører som Coop flyttet dit. 
Det samme gjorde kundene.

Senere har det bare gått nedenom og hjem for butikkene i Fauske sentrum. I dag står 13 tomme i den korte hovedgata. Det er rett og slett en spøkelsesby.

Det skyldes på netthandel og handelslekkasje til Bodø, og det er selvfølgelig noe av forklaringen. Men mange kjører også til Krokdalsmyra med gratis parkering; skjønte ikke politikerne i Fauske at det var akkurat det som kom til å skje?

Lærte de ingenting av andre småbyer? Leser de ikke aviser, om hva som skjedde i Bodø? Eller tror politikere at kjøpesenter utenfor bykjernen er en naturlov, som tyngdekraften, noe som ingen kan gjøre noe med?

Miljøverndepartementet la før valget fram forslag til ny statlig bestemmelse om lokalisering av kjøpesentre. Bestemmelsen er en klar innskjerping av dagens regler, og betyr at det ikke vil være tillatt å etablere nye, bilbaserte senter utenfor sentrum. 

Den nye regjeringen har ikke konkludert, men har sagt ja til at Ikea få bygge på en kornåker i Vestby. Vi skjønner hvilken vei det bærer.

En av politikkens jernlover er at dårlige ideer aldri dør. Det er det bare sentrum som gjør.


«Tror politikere at kjøpesenter utenfor bykjernen er en naturlov, som tyngdekraften?»

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar